Hulp nodig?

Stel hier je vraag:
  • Quickscan:
  • Snel antwoord
  • Kosten: € 4,99
Stel hier je vraag


Korte vraag, kort antwoord:
we beoordelen snel of je kans maakt.

Heb je een laag inkomen? Stuur het bewijs mee, dan helpen we voordelig - of zelfs gratis verder!

Moet de gemeenteraad hier controleren?

U hebt schade, maar de gemeente wil deze niet vergoeden: moet de gemeenteraad hier controleren?


Wat als de gemeente (als wegbeheerder) besluit om ergens op de weg een stenen paaltje te zetten? U rijdt er vervolgens op met uw auto, die raakt beschadigd, u hebt schade (€ 1022,46), maar de gemeente wil deze niet vergoeden: "Het is uw eigen fout!" Wat vindt u: Moet de gemeente de schade vergoeden? En als de gemeente dit niet doet, moet de gemeenteraad daarop controleren?

Situatie:

Op 14 september 2012 om 20:53 uur rijdt iemand op de Koekenbergweg te Epe. De bestuurder blijkt verkeerd te zijn gereden (het is al donker) en moet daarom de auto keren. De navigatie geeft aan om dit te doen ter hoogte van de Officiersweg:Zoals te zien op de foto is hier een mooie ruimte om de auto te keren: (Ziet u het paaltje al staan?)

auto-schade-gemeente

U denkt misschien dat u het paaltje al hebt zien staan, het witte paaltje... maar die is het niet!

U kunt op de afbeelding inzoomen om het beter te zien:Dit is het paaltje waar het om gaat (ga over de afbeelding):


En van de andere kant:
Gemeente aansprakelijk?

Zoals te zien op de bovenstaande afbeeldingen is het paaltje haast midden op de 'open ruimte', hoewel net naast het asfalt. In het donker is dat natuurlijk niet te zien. Bovendien is het paaltje niet wit gemaakt of zichtbaar gemaakt met een reflector. Ook is er geen straatverlichting.

De schade aan de auto wordt door een deskundige vastgesteld op € 1022,46. Moet de gemeente deze vergoeden? Waarom staat het paaltje haast midden op de weg? Dat is haast vragen om ongelukken. En als het paaltje daar al moet staan, waarom is hij dan niet wit en met reflectoren, zodat hij voor automobilisten te zien is?

Standpunt gemeente:

Wat de gemeente aangeeft is:

"Nu de automobilist zelf het risico heeft genomen om de auto te draaien dan wel langs het hek te manoeuvreren, kan van de gemeente niet worden verwacht dat zij deze schade vergoedt.

De automobilist geeft aan dat hij het paaltje daar niet hoefde te verwachten. Het paaltje is hier neer gezet om te voorkomen dat er in de berm wordt geparkeerd."


Volgens de gemeente staat het paaltje er dus met een doel (namelijk: voorkomen dat hier auto's gaan parkeren) en is de gemeente niet aansprakelijk want de automobilist heeft zelf het risico genomen om de auto te keren.

Dit is een opmerkelijk standpunt:

Dit is opmerkelijk, want nog voor de rechter uitspraak kan doen, wordt de plaats aangepakt en verdwijnt het paaltje opeens! [1] Het paaltje was toch noodzakelijk om te voorkomen dat hier auto's gaan parkeren?Maar wat nog vreemder is...

Op de onderstaande foto is duidelijk te zien dat de beide paaltjes door de gemeente in de berm zijn gezet. Kennelijk was het paaltje uiteindelijk toch niet nodig en heeft de gemeente het veilig in de berm gezet:Oordeel van de kantonrechter:

De kantonrechter oordeelt als volgt:

Van de automobilist mocht worden verwacht "dat hij extra voorzichtigheid zou betrachten op het moment dat hij van plan was om in een bosgebied met zijn auto het asfalt te verlaten om te keren. Nu hij dit kennelijk in de gegeven omstandigheden onvoldoende heeft gedaan, dient de ontstane schade voor zijn eigen rekening te komen."[2]
[1] Dit besluit was overigens al in 2011 genomen. Maar kennelijk staat het paaltje hier zonder reden, terwijl namens het College van B&W anders wordt aangevoerd. https://www.cda.nl/noord-brabant/actueel/toon/openbare-besluiten-van-burgemeester-en-wethouders-gemeente-epe-week-20/

[1] Rb Gelderland 16 oktober 2013, 521192 CV EXPL 13-1660