Juridisch Forum NuRecht - Rechtenforum

Rechtenforum: Juridisch Forum voor juridische vragen. Iedereen kan antwoord geven; de antwoorden zijn niet afkomstig van NuRecht!

Je bent niet ingelogd.

#1 Rechtenforum: Alle andere onderwerpen » Nieuwe legal mediationwet, zinvol of niet? » 22-05-15 08:57:40

MichelledenBraven
Reacties: 1

Niet vechten, maar praten

Met ruim 33.000 echtscheidingen, een toenemend aantal burenruzies en familieconflicten leven we in een wereld waarin de gang naar de rechter vrij toegankelijk is. Alhoewel we allemaal niet graag terecht komen in lastige situaties is het niet altijd te voorkomen. Toch is het inhuren van een advocaat of de tussenkomst van een rechter al lang niet meer de enige keus. Een goed alternatief voor  gerechtelijke procedures zijn de zogenoemde mediators.

Een mediator begeleidt de onderhandelingen tussen twee of meer partijen. De mediator doet dit onafhankelijk en zonder oordeel. Gezamenlijk wordt er gezocht naar een oplossing die voor alle partijen aanvaardbaar is. In een toch al vaak onzekere en stressvolle situatie, kan een gerechtelijke procedure net even te veel zijn. Daarnaast kunnen de kosten van procederen hoog oplopen en is het vaak tijdrovend. Een ander bijkomend voordeel van mediation is dat de belangen en de relatie tussen personen centraal staat.

Ook Ard van der Steur, minister van Veiligheid en Justitie moet de voordelen van mediation hebben ingezien. Hij heeft namelijk een wetsvoorstel ingediend waarbij advocaten verplicht zijn om uit te zoeken of mediation voor cliënten een optie is. Mediation leidt in 60% tot 70% van de gevallen tot een bevredigende oplossing, daar waar de uitkomst van de rechter vaak minder positief voor één van de partijen uitvalt.

Dit wetsvoorstel is goed nieuws voor alle legal mediators in Nederland.

Forum footer

Powered by FluxBB