Rechtenforum: Juridisch Forum voor juridische vragen. Iedereen kan antwoord geven; de antwoorden zijn niet afkomstig van NuRecht!
Je bent niet ingelogd.
Pagina's: 1
Hoi,
Hartelijk bedankt voor de reactie, deze was erg nuttig! In de uitspraken die gelinkt werden zijn de bedragen redelijk hoog. In mijn geval gaat het om een (particulier gehuurde) studentenkamer, dus dat bedrag is dan waarschijnlijk de moeite niet waard. Het opstarten van een rechtszaak vanuit de kant van de verhuurder zou inderdaad enkel en alleen zijn om mij op kosten te jagen (ik had ergens gelezen dat wanneer de verhuurder wint, de kosten van de zaak op de huurder verhaald worden?), en dat is misschien niet de moeite. En wellicht ook misbruik van het recht, goed punt .
"Indien tussen de huurder en verhuurder een beschrijving van het verhuurde is opgemaakt, is de huurder gehouden de zaak in dezelfde staat op te leveren waarin deze volgens de beschrijving is aanvaard, met uitzondering van geoorloofde veranderingen en toevoegingen en hetgeen door ouderdom is teniet gegaan of beschadigd. Indien geen beschrijving is opgemaakt, wordt de huurder, behoudens tegenbewijs, verondersteld het gehuurde in de staat te hebben ontvangen zoals deze is bij het einde van de huurovereenkomst."
Zou je wel alles goed opleveren, dan ben je in principe natuurlijk gewoon de huur verschuldigd en de verhuurder aan jou de waarborgsom. Ook als verrekening niet is toegestaan kun je je misschien afvragen of het voorleggen aan de rechter op dat moment geen misbruik van recht zou zijn.... artikel 3:13 BW:
Er is geen clausule of stuk in mijn huurcontract opgenomen over de staat waarin de kamer was op het moment dat ik deze begon te huren. Het enige wat erin staat is dat de kamer "in goede staat" door de huurder wordt achtergelaten, en dat ik de borg dus inderdaad niet met de huur zou mogen verrekenen. Bovendien, is het niet zo dat wanneer de kamer niet in goede staat is opgeleverd (wat sowieso al onzin zou zijn) de verhuurder verplicht is de huurder eerst de kans te geven dit zelf op te lossen alvorens hiervoor borg in te houden? Of vervalt dit op het moment dat ik de borg gebruik als laatste maand huur? Ik zal er nog eens over nadenken, maar wellicht overweeg ik dan toch deze (rebelse en tegen de wet in) actie te nemen.
Hoi allen,
Ik heb mij geregistreerd hier met de volgende situatie: Ik wil mijn borg gebruiken als laatste maand(en) huur. Ik ben mij ervan bewust dat dit niet mag, maar de situatie geeft mij (mijns inziens) weinig keus als ik mijn borg terug wil ontvangen.
Vorig jaar heb ik een zaak aangespannen bij de huurcommissie voor een te hoge huur. Deze zaak heb ik gewonnen en de verhuurder moet het teveel betaalde bedrag aan mij overmaken. Binnenkort verloopt deze periode en tot op heden heb ik nog niets ontvangen (hij heeft al enkele maanden de tijd gehad om het over te maken). Ik ben er vrij zeker van dat ik het teveel betaalde bedrag dus ook niet terug ga krijgen. Gelukkig mag ik dit verrekenen met de huurprijs als de deadline voor het overmaken van het bedrag verstreken is. Ik ben ook van plan om dit te gaan doen, maar als ik het hele bedrag terug heb wil ik uit het huis vertrekken. Doordat ik de zaak gewonnen heb staan de verhuurder en ik niet meer op goede voet met elkaar (licht uitgedrukt, maar wel begrijpelijk) en ik ben er klaar voor om weg te gaan. Echter wil ik natuurlijk wel mijn geld terug, en dus ook AL het geld (incl. de borg). Aangezien de verhuurder het teveel betaalde bedrag wat door de RECHTER is vastgesteld (ik neem tenminste aan dat dat een rechter was) al niet overmaakt, heb ik er natuurlijk 0,0% vertrouwen in dat hij wel braaf mijn borg terugstort. Om deze reden wil ik het inhouden van de huur. De borg bedraagt één maand huur, maar doordat de huurprijs nu verlaagd is is het ongeveer gelijk aan anderhalve maand huur.
Is dit het nemen van het risico waard? Ik ben de hele procedure onderhand wel zat en ik ben er klaar voor om hier weg te gaan en het achter me te laten. Om vervolgens weer maanden met deurwaarders te zitten om mijn borg terug te krijgen zie ik dus echt niet zitten. Dit wordt extra lastig gemaakt doordat mijn verhuurder in het buitenland woont. Een deurwaarder inschakelen is dus erg lastig. Maar daardoor lijkt de kans dat hij moeilijk gaat doen me ook kleiner? Mijn vraag is dus niet, mag het, want ik weet dat het niet mag, maar wat zou de kans zijn dat hij mij hiervoor aanklaagt? En als hij dat doet, wat kan er dan allemaal gebeuren? Kortom, hoe erg zit ik in de penarie als ik dit doe en het gaat fout?
Ik hoop dat jullie de situatie een beetje begrijpen en mij hierin kunnen helpen. Groeten!
P.S. Het is in geen geval mijn intentie om de gehuurde ruimte niet in fatsoenlijke staat op te leveren, en eventuele gebreken ben ik dus ook zeer bereid op te lossen. Ik wil gewoon zeker weten dat ik mijn borg terugkrijg.
Pagina's: 1