Juridisch Forum NuRecht - Rechtenforum

Rechtenforum: Juridisch Forum voor juridische vragen. Iedereen kan antwoord geven; de antwoorden zijn niet afkomstig van NuRecht!

Je bent niet ingelogd.

#1 04-04-15 18:55:30

Truvel
Gebruikers
Geregistreerd: 04-04-15
Posts: 1

IVA uitkering en recht op ontslagvergoeding????

Mijn man krijgt vanaf  april 2015 een IVA uitkering 80-100%, werkgever wil nu ontslag aanvragen bij het UWV, dit zullen zij ongetwijfeld krijgen.

Maar.....
april 2013 kwam hij ziek thuis te zitten, vanaf ong. september 2013 ging hij weer deels aan het werk en geleidelijk weer uitbreiding van uren. Eind oktober 2013 beslist de werkgever hem voor 100% ziek te melden bij het UWV. Werkgever gaat inmiddels UWV benaderen of zij voldoende hebben gedaan aan het reïntegratie gebeuren, hiervoor krijgen zij een negatief antwoord met de mededeling dat dit zal leiden tot een jaar extra loondoorbetaling (dus 3 ipv 2 jaar) waarop werkgever weer besluit mijn man weer aan het werk te zetten. Ondertussen zijn er ong 3 maanden verstreken.
Het reïntegreren gaat goed en is op 1 dienst na weer volledig aan het werk, het is nu eind maart 2014. Afspraken zijn gemaakt dat miv de volgende cyclus weer 100% arbeid wordt verricht. (hij werk in 5-ploegendienst). Net een paar dagen voor hij weer volledig aan het werk zal gaan krijgt hij een herseninfarct. De aandoeningen zijn dusdanig dat hij tot aan september 2014 volledig arbeidsongeschikt is. Toch gaat hij proberen weer het werk te hervatten te beginnen met 3 x pw 1 uur per dag met uitbreiding naar 5 x pw 2/3 uur per dag.
Nu in februari wordt geheel duidelijk dat het allemaal niet meer haalbaar is en het traject beoordelingen/testen/UWV etc etc gaat draaien.
Dit keer heeft de werkgever wel voldoende inspanningen verricht. UWV besluit is IVA van 80-100%.
In het CAO van de werkgever staat vermeld dat een werknemer die een IVA uitkering krijgt van 75% dit door de werkgever wordt aangevuld tot 80% van het salaris tot aan pensioen leeftijd.
Echter in dezelfde CAO staat dat werkgever niet meer aan die verplichten hoef te voldoen wanneer de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd.
Gezien zijn leeftijd (61) en aantal functiejaren (23) is er een opzegtermijn van 6 maanden met aftrek van de ontslagprocedure (dit zal ong 1 maand zijn).

Dit roept natuurlijk wel een aantal vragen op.
1. moeten we wel akkoord gaan met het ontslag?
  dan vervalt waarschijnlijk wel de aanvulling naar 80% gedurende de komende jaren.
2. heeft hij recht op een vergoeding? zo ja, aan welk bedrag zullen we aan moeten denken.
3. is het verstandig om het ontslag aan te vechten zodat we toch een  (transitie)vergoeding krijgen? de werkgever heeft nl wel in het 1e jaar zijn integratietraject gestagneerd van 3 maanden, hadden zij dat niet gedaan dan was hij binnen 1 jaar weer volledig aan het werk geweest en was zijn herseninfarct weer een nieuwe ziekmelding. In dat geval zou hij nu op dit moment aan het begin van zijn 2e jaar ziek zijn geweest waardoor we pas volgend jaar in dit huidige traject zaten en transitievergoeding een feit was.

Onduidelijk is ook dat ontslag aangevraagd voor 1 juli 2015 met daadwerkelijke ontslagdatum na 1 juli 2015 wel of geen rechten geeft op transitievergoeding.
Of valt het allemaal nog onder een kantonrechtersformule wanneer blijkt dat we toch recht op een vergoeding hebben.

Wat zijn de mogelijkheden en wat is verstandig te doen??

Offline

#2 08-04-15 20:18:49

Rechtenforum
Gebruikers
Geregistreerd: 30-03-15
Posts: 63

Re: IVA uitkering en recht op ontslagvergoeding????

Hoi Truvel,

Een lastige situatie om zo te horen. Het is niet echt een juridische vraag die ik in dit verhaal lees, maar meer: " wat is het beste om te doen / welke mogelijkheden hebben we? " In zo'n geval is het denk ik verstandig om dit aan een advocaat arbeidsrecht voor te leggen. Het gaat hier om zoveel verschillende zaken dat het lastig is om er zo algemeen iets over te zeggen, behalve dan natuurlijk: "veel sterkte gewenst, voor jou en je man!"

Groet!

Res ipsa loquitur
Rechtenforum

Offline

Forum footer

Powered by FluxBB