Juridisch Forum NuRecht - Rechtenforum

Rechtenforum: Juridisch Forum voor juridische vragen. Iedereen kan antwoord geven; de antwoorden zijn niet afkomstig van NuRecht!

Je bent niet ingelogd.

#1 13-08-15 17:20:15

Puck1970
Gebruikers
Geregistreerd: 13-08-15
Posts: 1

Handhaving hondenbeleid gemeente

Onze zoon is bij uitlaten van onze twee honden aangehouden door een handhaver omdat hij de hondenpoep niet heeft opgeruimd. Deze handhaver heeft zich niet geidentifiseerd en heeft de persoonsgegevens van onze zoon gewoon op een kladblaadje geschreven. Onze zoon heeft zich niet hoeven identificeren en heeft ook niets hoeven ondertekenen. Onze zoon heeft op dat moment geen bon gekregen. Twee dagen later vinden wij een afschrift van de ovetreding in de bus in een envelop zonder postzegel. Is de manier waarop deze handhaver handelt rechtsgeldig?

Offline

#2 09-10-15 10:55:23

Rechtenforum
Gebruikers
Geregistreerd: 30-03-15
Posts: 63

Re: Handhaving hondenbeleid gemeente

Het zal hier wellicht gaan om een buitengewoon opsporingsambtenaar die toezicht houdt. In dat geval is deze verplicht om zich op verzoek te legitimeren, maar hoeft dat niet zonder een dergelijk verzoek te doen. Zie bijvoorbeeld deze uitspraak:

De minister bestrijdt niet dat de controleurs van de VWA tijdens hun inspectiebezoek op 4 januari 2009 hebben waargenomen dat op posters, flatscreens en stickers binnen en buiten de horecagelegenheid van appellante het verzoek was vermeld om zich direct na binnentreden te legitimeren. Vast staat dat zij zich destijds niet bij appellante bekend hebben gemaakt en/of gelegitimeerd.

Ingevolge artikel 5:12, tweede lid, Awb toont een toezichthouder zijn legitimatiebewijs desgevraagd aanstonds. Naar het oordeel van het College volgt uit de tekst van deze wetsbepaling dat de toezichthouder zich op verzoek dient te legitimeren, maar niet dat een toezichthouder zich steeds bekend dient te maken.
http://uitspraken.rechtspraak.nl/inzien … B:2013:166

In veel APV's is een verbod m.b.t. hondenpoep (niet opruimen) opgenomen. U zou nog kunnen onderzoeken of er voor die betreffende plaats een dergelijk verbod is.

Offline

Forum footer

Powered by FluxBB