Juridisch Forum NuRecht - Rechtenforum

Rechtenforum: Juridisch Forum voor juridische vragen. Iedereen kan antwoord geven; de antwoorden zijn niet afkomstig van NuRecht!

Je bent niet ingelogd.

#1 28-03-15 16:02:59

w.meerstra
Gebruikers
Geregistreerd: 28-03-15
Posts: 1

internationaal recht?

Is een beslissing/ uitspraak van een Duitse rechter in een civiele procedure tussen een Duitser en een Nederlander bindend voor de Nederlander, woonachtig in Nederland en met een Nederlandse nationaliteit.
Is het mogelijk in Nederland in beroep te gaan in een dergelijke situatie?

Offline

#2 28-03-15 16:42:48

Henk Toorn
Gebruikers
Geregistreerd: 19-02-15
Posts: 8

Re: internationaal recht?

In principe wel. Er zijn verschillende verdragen die dit mogelijk maken. Op grond van artikel 5 lid 1 sub a juncto artikel 22 lid 1 EEX-Verordening (Verordening 44/2001 EG van 22 december 2000) is bevoegd het gerecht van de plaats waar de verbintenis die aan de eis ten grondslag ligt is uitgevoerd. Als dat dus in Duitsland was, dan is de Duitse rechter bevoegd in die betreffende stad. Komt er een vonnis dan kan dit via de deurwaarder in Nederland eventueel ten uitvoer worden gelegd.

Tegen het vonnis in Nederland in beroep gaan lijkt mij niet mogelijk. Als het goed is dan zou de veroordeelde van de Duitste deurwaarder een dagvaarding moeten hebben en heeft hij zich daar op de zitting kunnen verdedigen. In het Duitse vonnis zal overigens vermeld worden of beroep mogelijk is.

Offline

Forum footer

Powered by FluxBB