In
de horeca
komt het vaak voor: gasten geven een fooi als beloning voor de
kwaliteit van de
service. Hoe fooi verdeeld wordt verschilt
per bedrijf.
Vaak gaat de fooi naar het bedienend personeel, wordt het over alle
werknemers
verdeeld of wordt het in één pot verzameld voor
een teamuitje. De wetgever
heeft niets wettelijk geregeld voor het verdelen van fooi. In de
jurisprudentie
is daarentegen wel het een en ander beslist over het verdelen van fooi.
Allereerst
wat algemene opmerkingen over
fooien. Fooien vormen geen onderdeel van het loon volgens de wet, omdat
de
werkgever deze niet verschuldigd is (HR 18 december 1953, NJ 1954, 242
-
Portier op fooien en HR 2 maart 2001, LJN: AB1254, JAR 2001, 58 - Hotel
NY/Horecabond FNV). Fooi krijgt u namelijk niet van uw werkgever, maar
van een
klant of gast die u extra wil belonen. Dat staat los van het loon dat
de
werkgever volgens het contract moet betalen. U heeft dus recht op het
afgesproken loon en daarbovenop komt de ontvangen fooi van de klant of
gast.
Fooien
kunnen wel meetellen voor de berekening
van het wettelijk minimumloon in de horeca (of bedrijven met
horeca-acitviteiten) en bij personeel aan boord van schepen in de
zeevaart of
kustvaart (Zie: art. 1 t/m 3 Fooienbesluit 2002). Fooien gelden ook als
inkomen
voor de inkomstenbelasting (zie: artikel 3.6 Uitvoeringsregeling
loonbelasting
2011)
Moet
ik fooi afdragen aan mijn
werkgever?
De Hoge
Raad heeft in 1993 geoordeeld dat een
afspraak (beding) dat de werknemer fooien moet afdragen aan de
werkgever, die
ze vervolgens voor zichzelf behoudt, nietig is (HR 8 oktober 1993, NJ
1994, 188
- Olympiada/Davrados). In deze zaak was een ober aan het werk in een
Grieks
restaurant. De werkgever van de ober had een beding ingesteld dat alle
in het
restaurant werkzame obers de door hen van restaurantgasten ontvangen
fooien
moesten afdragen aan de werkgever. Dit wordt een
‘fooienbeding’ genoemd. De
ober in kwestie hield zijn fooi zelf en werd daardoor ontslagen. De
Hoge Raad
heeft beslist dat een fooienbeding niet geldig is, als men ervan uit
kan gaan
dat de fooien door de restaurantgasten niet waren bestemd voor anderen
dan de
ober zelf. Met andere woorden: als gasten u een fooi geven met de
bedoeling dat
die fooi voor u is, dan mag u die fooi in principe zelf houden. De ober
had
volgens de Hoge Raad daarom niet ontslagen mogen worden. Het beding was
niet
rechtsgeldig (nietig) want het was in strijd met de wet. Alleen onder
onder ‘bijzondere
omstandigheden’ kan er dan aanleiding zijn tot ontslag op
staande voet (een ‘dringende
reden’ tot ontslag op staande voet).
In principe mag u de fooi
dus zelf
houden.
Maar let op: de fooien van de gasten moeten dan wel voor uzelf bestemd
zijn!
Zoals
gezegd, zijn fooien geen loon want u ontvangt fooi ook niet van de
werkgever,
maar van de klant of gast op uw werk. De werkgever kan dus ook nimmer
een
bedrag inhouden op deze fooi. De werkgever mag de fooien ook niet op
het loon
inhouden (Zie
deze
uitspraak: HR 2
maart 2001, LJN: AB1254, JAR 2001, 58
- Hotel NY/Horecabond FNV
). De fooi wordt
dus gezien als een ‘extraatje’ bovenop het
afgesproken loon.
Verrekenen?
De
werkgever mag de fooi ook niet verrekenen met eventuele kasverschillen,
want
dan eigent hij zich de fooien eerst toe om ze vervolgens uit te
betalen. En dan
is het geen fooi, maar loon. Als de werkgever namelijk de fooi eerst
opeist om
die te verrekenen met een eventueel kasverschil, dan eigent hij zich
dus
feitelijk eerst de fooi toe alsof híj de fooi heeft
ontvangen. De werkgever
heeft zich de fooi dan toegeëigend alsof het zijn fooi was.
Als hij hiervan
vervolgens het restant aan zijn werknemers betaalt, dan betaalt hij dat
en dus niet
de klant of gast. Omdat het geld nu van de werkgever komt, is het niet
langer
een fooi maar gewoon loon. Een werkgever betaalt namelijk geen fooi,
maar loon.
Zie bijvoorbeeld
deze
uitspraak (Rb Den Haag 6 augustus 2010,
ECLI:NL:RBSGR:2010:BN4692):
“Hiervan uitgaande is de rechtbank van
oordeel dat eiseres de als fooien van de klanten ontvangen bedragen
eerst
aanwendde ten eigen bate en dat de (resterende) bedragen die de
werknemers
daarna (uiteindelijk) als fooi ontvingen door eiseres aan hen zijn
uitgekeerd
als beloning voor de door hen uit hoofde van hun dienstbetrekking
verrichte
werkzaamheden. Deze bedragen vormen dan door eiseres verstrekt loon,
waarop
niet artikel 12, maar artikel 10 van de Wet van toepassing
is.”
Moet ik fooi
afdragen aan de
fooienpot?
Als
er bij u op het werk een fooienpot is en u wordt verplicht om uw fooi
af te
staan aan de pot, zodat deze daarna kan worden verdeeld onder de
werknemers,
dan is dat wel toegestaan. Een beding dat de werknemers verplicht de
ontvangen
fooi af te dragen aan een fooienpot is dus toegestaan (Hof Amsterdam 9
oktober
2003, JAR 2004, 180). In deze zaak moesten alle werknemers de ontvangen
fooien
in een pot doen, die werd beheerd door een stichting. Deze stichting
verdeelt
vervolgens de fooien onder alle werknemers, ook onder de werknemers die
uit de
aard van hun functie geen fooien ontvangen. Het Hof heeft deze
constructie
toegestaan.
Als
er op uw werk dus een fooienpot is waar iedereen zijn fooi in moet
doen, waarna
de opbrengst onder de werknemers zal worden gedeeld, dan bent u ook
verplicht om
uw fooi af te staan. Zou u dat niet doen, dan maakt u zich schuldig aan
diefstal c.q. verduistering en kan ontslag op staande voet volgen. Zie
bijvoorbeeld
deze
uitspraak (Hof Arhem-Leeuwarden 21 mei 2013,
ECLI:NL:GHARL:2013:CA2662):
“Gelet op het voorgaande acht het hof
voorshands voldoende aannemelijk dat [eiseres] zich aan
diefstal/verduistering
op het werk schuldig heeft gemaakt, alsmede dat [eiseres] langdurig en
veelvuldig van het kassareglement is afgeweken. Het hof betrekt bij al
het
voorgaande ook nog het gegeven dat in het rapport van 16 augustus 2012
is
vermeld dat [eiseres] tegen de werkafspraken in de door haar verworven
fooien
niet afstond aan de fooienpot, terwijl zij wel meedeelde in de door
haar
collega’s gevulde fooienpot.”
Andersom
moet de fooienpot dan natuurlijk ook wel daadwerkelijk onder het personeel worden verdeeld (Ktg. Brielle, 22 februari 2000,
JAR
2000,68).
Samenvatting
Wanneer
u fooi krijgt van een klant of gast op uw werk, dan is die fooi in
principe
alleen voor u bestemd en mag u hem houden. Uw werkgever mag zich uw
fooi niet
toe-eigenen of met de fooi eerst eventuele kasverschillen verrekenen.
Maar als
op uw werk een fooienpot bestaat waaraan iedereen zijn fooi moet
afdragen zodat
deze vervolgens onder het personeel kan worden verdeeld, dan is dat wel
toegestaan.
De fooi moet dan wel ook
daadwerkelijk
worden verdeeld onder de
medewerkers en
er mag ook in dat geval niet een deel worden gebruikt om kasverschillen
mee te
verrekenen.