Gratis juridisch adviesGratis juridisch advies?

Like ons en e-mail anoniem je vraag!Mail je vraag

Goedkope advocaat

Als u op zoek bent naar een goedkope advocaat, dan helpen wij u graag verder. Allereerst is het soms mogelijk om een goedkope advocaat te krijgen via een toevoeging. Dit betekent dat de mediation of rechtsbijstand wordt gesubsidieerd, zodat u een goedkope advocaat krijgt. Wel kost ook een goedkope advocaat via een toevoeging altijd iets, want u moet dan een eigen bijdrage betalen. Deze eigen bijdrage om een goedkope advocaat te krijgen is afhankelijk van uw inkomen en vermogen. De Raad voor rechtsbijstand regelt deze toevoeging tot een goedkope advocaat. Of u in aanmerking komt voor een goedkope advocaat met toevoeging hangt af van uw inkomen

Goedkope advocaat met bijstandsuitkering

Wanneer u een bijstandsuitkering hebt, dan is uw inkomen natuurlijk laag en komt u sowieso in aanmerking voor een goedkope advocaat via een toevoeging. Maar ook dan moet u voor deze goedkope advocaat alsnog een eigen bijdrage betalen. Voor iemand met een bijstandsuitkering kan deze goedkope advocaat dan uiteindelijk toch een dure advocaat worden. Maar er is een oplossing: als u een bijstandsuitkering hebt en u moet de eigen bijdrage betalen voor de goedkope advocaat, dan kunt u daarna de kosten daarvan meestal terugvragen als bijzondere bijstand. Deze bijzondere bijstand voor een goedkope advocaat met toevoeging is geregeld in artikel 35 Participatiewet. Volgens de hoogste rechter in dit Rechtsgebied kan namelijk in beginsel de noodzaak voor het verlenen van rechtshulp worden aangenomen, als rechtsbijstand wordt verleend op grond van een toevoeging voor een goedkope advocaat. Zie hier een voorbeeld van de Centrale Raad van Beroep over bijzondere bijstand voor de toevoeging tot een goedkope advocaat.

Alternatief voor goedkope advocaat

Als u geen recht hebt op een toevoeging voor een goedkope advocaat, dan kost de advocaat uiteraard veel meer (afhankelijk van uw zaak). Een alternatief voor een goedkope advocaat kan in dat geval misschien een jurist zijn, die geen advocaat is. Een jurist die een universitaire rechtenopleiding heeft gedaan, zou in sommige gevallen een prima alternatief kunnen zijn voor een goedkope advocaat.

Goedkope advocaat zoeken

Als u een goedkope advocaat wilt zoeken, dan kunt u natuurlijk zelf op internet zoeken. Ook kunt u kijken of u een goedkope advocaat kunt vinden in het Netwerk van NuRecht. In het Netwerk van NuRecht zijn advocaten en of juristen opgenomen, en vaak hebben deze advocaten een eerste gratis intakegesprek. U kunt dan vragen aan deze advocaat wat zijn uurtarief is, om zo te weten of het een dure of een goedkope advocaat is. Ook kunt u als alternatief voor een goedkope advocaat ervoor kiezen om een jurist te zoeken. NuRecht kan helaas niet aangeven welke jurist of advocaat goed is en of het een dure of een goedkope advocaat of jurist is.